Een Oscar voor likeur uit Knegsel: internationale prijs voor ‘t Nipperke

KNEGSEL – Het is een soort Oscar maar dan voor gedestilleerde dranken uit de hele wereld. Met die prijs ging likeur ‘t Nipperke er onlangs vandoor. ,,Nu nadenken hoe we dit verder kunnen promoten.”

Gijs Vrenken 16-04-24, Bron: Eindhovens Dagblad

Wat hebben de Aura Teranio uit Kroatië, het Franse Mure & Gognac en het Knegselse ‘t Nipperke met elkaar gemeen? Deze drie likeurtjes wonnen recentelijk goud tijdens de 2024 London Spirits Competition.

Het is de belangrijkste wedstrijd op de internationale kalender waarin gedestilleerde dranken uit de hele wereld het tegen elkaar opnemen. Zeg maar een soort Oscar of Grammy uitreiking voor sterke dranken.

Een professionele vakjury boog zich ook dit jaar weer over honderden inzendingen. Onder anderen werden smaak en verpakking beoordeeld. Negentig punten of meer leverde een gouden medaille op. ’t Nipperke was een van de tien likeurtjes die deze eer te beurt viel, tot blijdschap van het team achter het lokale drankje.

,,Meedoen leek ons een leuke toets,” glimt Robby Verhagen van Dinee Kafee de Kempen uit Knegsel waar het ’t Nipperke zijn oorsprong kent. Zo’n twaalf jaar geleden bedacht Verhagen met zijn compagnon Bart Imming het huisdrankje dat ze traditiegetrouw schenken na afloop van een diner. Een eigen bedacht receptuur dat ‘de smaak van de Kempen’ moest omvatten.

Gold Medal

Inmiddels te koop in het hele land

Anno 2024 schenken ze nog maar een fractie van ’t Nipperke in eigen huis. De likorette, zoals het officieel in Nederland heet, heeft via vele groothandels zijn weg gevonden in winkels en slijterijen door heel het land. Het aantal schappen waarin ’t Nipperke te verkrijgen is, groeit nog steeds.

Het team achter ‘t Nipperke groeide mee. Dorpsgenoten Marc Kuipers en zijn vrouw Henriëtte sloten zich aan om het drankje als merk in de markt te zetten. Het was Kuipers die bedacht om het drankje in te zenden voor de London Spirits Competition.

,,Ik had ervan gehoord en we besloten het erop te wagen. Vorig jaar oktober hebben we ons aangemeld en in januari van dit jaar mochten we drie flessen naar Engeland sturen. Daar kwam vorige week het bericht vandaan dat we met 91 punten een van de tien gouden-medaillewinnaars waren,” aldus een trotse Kuipers.

De toets, waar ook gevestigde namen zoals De Kuyper aan deelnamen, werd dus met glans doorstaan. Kuipers: ,,Vooral de smaak scoorde goed in het juryrapport.” De erkenning zal de bekendheid van ’t Nipperke goed doen, hoopt Verhagen. ,, ’t Nipperke heeft zich de afgelopen jaren als een olievlek verspreid.